MACESELE

O imunitate puternica inseamna un organism rezistent la boli, impiedicarea instalarii stresului, a oboselii si a surmenajului intelectual. Consuma zilnic macese sub forma de fructe proaspete sau ceai pentru a-ti revitaliza organismul.  In acest fel, raceala si gripa nu vor avea nicio sansa.
Aceste fructe ne întăresc imunitatea, ne protejează inima şi elimină imperfecţiunile tenului. Iată de ce este bine să le consumăm:

* Înlocuiesc calmantele.
Măceşele funcţionează ca un calmant în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică.
* In cazul in care ai probleme cu rinichii si este bine sa bei multe lichide, dar si sa le elimini rapid, ceaiul de macese iti va fi un aliat puternic. Acesta are efect diuretic, iar consumat pe termen lung va grabi eliminarea nisipului, dar si a pietrelor de la rinichi.

* Protejează inima
Bolile de inimă pot fi trtate cu ajutorul pulberii de măceşe. Alături de fructele păducelului, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi a infarctului.
* Calmează crizele de ficat
Măceşele pot fi folosite în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare, efectul benefic fiind garantat. 
* Întăresc imunitatea
Cum toamna ne bate la uşă, iar vremea umedă creează un teren favorabil afecţiunilor respiratorii, măceşele intervin remarcabil în astfel de boli prin creşterea imunităţii. Blindaţi cu o doză de măceşe, virusurile şi bacteriile nu mai au nicio şansă.
* În afecţiunile respiratorii, măceşele au efecte remarcabile în tratarea multor boli ca: gripa, răceala, răguşeala, rinosinuzita, faringita, astmul bronşic, pneumonia, tuberculoza şi în creşterea rezistenţei la infecţii pulmonare (sunt eficiente infuziile, decocturile şi tincturile).
* Sunt pline de vitamine
Pe lângă vitamina C, măceşele mai conţin şi vitaminele B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale, provitamina A şi zaharuri.
* Pentru sistemul nervos, măceşele intervin împotriva stresului, a somnolenţei, a insomniilor, asigurând nopţi liniştite.
* Mai au efecte în migrene, astenii, amnezii, pierderea memoriei, confuzii mentale, nevroze anxioase, anxietate, oboseală şi chiar în scleroza multiplă în plăci (leuconevraxită).
* În terapeurica se folosesc ca tonic vitaminizant, având proprietatea de a întări organismul.


                                                      REMEDII:


Decoctul de măceşe este eficient împotriva formării calculilor renali
Decoctul se prepară din 2 linguriţe de fructe zdrobite care se fierb în 500 ml apă timp de 10 minute. După răcire, se strecoară, se îndulceşte şi se bea de-a lungul zilei. Se mai foloseşte şi la tratarea rinitelor, a colitei cronice şi a hipertensiunii arteriale.
Siropul creste pofta de mâncare
Siropul de măceşe se prepară din pulbere de pulpă de măceşe, fără sâmburi, peste care se pune apă clocotită, dar şi zahăr brun şi se amestecă bine la foc foarte mic.
Îmbunătăţeşte pofta de mâncare, favorizează dezvoltarea normală a sistemului nervos, previne bolile infecţioase şi complicaţiile acestora, fiind recomandat în debilitate şi anemie la copii.
Macesele curatate de seminte si de perisori, transformate in pulbere, pot fi amestecate in proportie de doua parti pulbere de macese si o parte miere de albine.
- Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali.
Daca doriti sa va preparati un ceai bun, cu efecte pe termen scurt, trebuie sa stiti ca este bine sa lasati mai intai sa fiarba apa si apoi sa adaugati fructele uscate si zdrobite. Se conserva mult mai bine vitamina C.La 500 ml apa clocotita adaugati doua linguri de fructe zdrobite. Ceaiul se poate indulci cu miere de albine si se bea pe parcursul unei zile.
De la măceş putem valorifica şi florile proaspete. O infuzie din aceste flori reprezintă un laxativ eficient pentru copii. Se prepară din 10 grame de flori la 250 ml de apă clocotită. Cine doreşte, poate îndulci ceaiul cu o linguriţă de miere. 
- Rădăcina măceşului, tăiată în bucăţele mici, se prepară sub formă de decoct. Se fierb, timp de 15 minute, 2 linguriţe de rădăcină în 500 ml apă. Sub această formă, măceşul are efect asupra pietrelor la vezica biliară şi la rinichi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

NECTAR DE MACESE RAW

LAPTE DE NUCI ROMANESTI