MARUL


​​Mărul este numit „copacul vieţii”. Ar trebui să mulţumim lui Dumnezeu pentru acest minunat dar, şi să-i fim recunoscători acordându-i mai multă atenţie.

Marul este un pom cu origini antice, în mitologia crestina fructele marului împreuna cu nucile si alunele , la ritualul nuntilor erau vazute ca simbol al fertilitatii si abundentei.


Stiati ca termenul „pomada" provine de la „mar" (pomme)? Anticii radeau acest fruct si îl amestecau cu ulei, pentru a vindeca ranile.

Marul fruct este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ-sanguin si este indicat pentru astenii, surmenaj, reumatism, stari febrile, eruptii cutanate, cancer, amigdalita, insomnii, nervozitate, cefalee, constipatie, fiind considerat pe buna dreptate un aliment-medicamen.
Marul este un fruct care întretine tineretea, un simbol al reînnoirii si al vesnicei prospetimi. El are un gust bun, aspect minunat si substante nutritive dintre cele mai sanatoase.


De veacuri, marul este socotit simbolic fructul vitalitatii si al sanatatii. Nu degeaba spune un proverb ca un mar pe zi tine doctorul la distanta.
Sa vedem câteva beneficii ale marului :

• merele regleaza sistemul digestiv
• conduce la stabilizarea florei intestinale si întarirea  sistemului imunitar
• favorizeaza un somn linistit
• creste capacitatea de concetrare
• reduce nervozitatea si iritabilitatea
• dizolva acidul uric (reumatism, guta)
• reduce colesterolul si previne atacurile de cord
• dezintoxica  organismul
• previne aparitia cancerului
Marul contine peste 30 de minerale si oligoelemente, printre care putem aminti potasiu care reglementeaza apa si fierul din organism. Din cauza acizilor pe care îi contine este socotit peria de dinti  naturala. Merele contin si vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar.Previn aparitia mai multor forme de cancer: de colon, prostata sau de san.
Merele contin fenoli, un tip de antioxidanti care contribuie la prevenirea cancerului si a accidentelor cardiace si cerebrale. Ele fac bine si in cazul persoanelor care vor sa micsoreze nivelul colesterolului. Reduc colesterolul rau si cresc  nivelul celui bun. Merele sunt perfecte: au un gust foarte bun, mai multe arome, ne dau energie si ne ajuta sa slabim. Au putine calorii: un mar obisnuit are in jur de 70-100 de calorii.Ne protejeaza de boli ale creierului. Merele contin substante numite fitonutrienti, care ne feresc de bolile neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.
 Daca mancati mere veti avea plamani mai sanatosi. Un studiu al cercetatorilor englezi arata ca oamenii care mananca 5 sau mai multe mere pe saptamana sufera de mai putine probleme respiratorii, inclusiv astm. Un mar pe zi micsoreaza si sansele aparitiei cancerului de plamani.
Fac bine la digestie. Un singur mar furnizeaza atatea fibre cat un castron de cereale, adica o cincime din cantitatea de fibre recomandata zilnic.
Contin o substanta care intareste oasele si previne aparitia osteoporozei.Continutul sau bogat în pectine, asociat cu alte substante, insuficient studiate deocamdata, explica puterea hipocolesterolemianta a acestui nutriment.Dupa anumiti autori, aceste substante „necunoscute" ar fi: magneziu, calciu, cupru, vitamina C si fructoza; fiecare dintre aceste elemente, printr-un ansamblu de procese complexe, ar completa actiunea pectinelor.Pectinele au si un rol esential în functionarea aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal si absorbind deseurile si toxinele ca un burete. Din acest punct de vedere, marul ar putea preveni cancerul de colon.
De multa vreme se stie ca marul contine o importanta cantitate de vitamina C(7-12 mg la 100 grame).Dar cercetarile moderne arata ca acest fruct are si alte proprietati,cea mai importanta este ca incetineste dezvoltarea celulelor canceroase .De asemenea ,marul este o importanta sursa de zahar ,putand contine de la 9% pana la 51 % din cantitatea sa.Se recomnada marul sa fie consumat inaintea mesei pentru ca zaharul sa fie digerat complet si organismul sa obtina energie maxima .Dupa masa ,sucurile gastrice nu mai digera bine fructul care fermenteaza.In plus un mar asigura 20% din necesarul zilnic de fibra a organismului.Nu curata marul de coaja pentru ca aceasta contine mai multa vitamina C si mai multe substante nutritive decat in pulpa.de exemplu incoaja se gasete de cinci ori mai multa vitamina A decat in pulpa. Mentionam ca pentru a beneficia de toata puterea sa terapeutica, marul se manânca în întregime, cu coaja, cotor si sâmburi.
Sucul de mar are proprietati antibacteriene.

Contine atat alfa-hidro acizi, care contribuie la improspatarea epidermei si au efect exfoliant, cat si pectina, care confera fermitate si elasticitate pielii, avand totodata si efect antiinflamator. De asemenea, consumul merelor iti garanteaza o respiratie proaspata si dantura sanatoasa.


Ne  protejeaza în mod natural de radiatia solara ultravioleta. Ultimele studii stiintifice au aratat ca fenolii antioxidanti aflati în coaja unor soiuri de mere cresc mult rezistenta pielii umane la radiatia ultravioleta solara.


REMEDII  CASNICE  FOLOSIND  MARUL:

• Marul este un remediu foarte bun împotriva diareei.
• Otetul de mere este foarte benefic contra inflamatiilor de la nivelul gâtului : într-un pahar cu apa calda se adauga o lingurita de otet de mere si o lingura de miere; se bea încet.


• Un mar copt cu miere este foarte bun la raguseli.



• Un mar înainte de culcare favorizeaza un somn linistit, iar un mar dimineata la sculare te ajuta sa te trezesti mai usor.



• Starile de voma de dimineata din timpul sarcinii sânt diminuate atunci când manânci un mar la sculare.



• Esti prea nervos ? Bea un ceai de mere! Tai un mar necojit felii si le pui într-un litru de apa clocotita. Le lasi sa stea 2 ore, având  astfel un ceai bun de mere.



• Pentru o piele fina foloseste o masca de mere: iei un mar, îl cureti, îl dai pe razatoare si apoi îl amesteci cu putina miere. Aplici aceasta masca pe piele si o lasi  20 de minute apoi o speli.



• Si daca ai uitat peria de dinti acasa manânca un mar, care curata dintii mai bine decât guma de mestecat.



• O cura naturala impotriva cosurilor - pielea se freaca de doua ori pe zi cu o felie de mar.



• Ingrijirea pielii: sucul marului da vigoare tesuturilor (fata, git, sini, abdomen).



• Ca depurativ - un mar in fiecare dimineata; ca laxativ - un mar in fiecare seara.


• Dieta cu mere crude: in caz de gripa indelungata, 500 g pina la 1 kg de mere crude rase, ca singura hrana in timp de doua sau trei zile.








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

NECTAR DE MACESE RAW

LAPTE DE NUCI ROMANESTI