USTUROIUL

Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman.  Pe langă rolul deosebit pe care îl are in buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi ofera protecţie faţă de agenţii cancerigeni.


Usturoiul stimuleaza in mod natural productia de anticorpi a organismului, crescand tonusul sistemului imnitar. Astfel usturoiul este deosebit de util in preventie, alungand bolile prin cresterea imunitatii. 
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic.  Acest compus rezultă în urma acţiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compoziţia plantei.  De asemenea este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu.
Studiile spun ca usturoiul, consumat zilnic, cam 5 grame, tine cancerul la distanta, stimuleaza sistemul imunitar, previne atacurile cardiace, echilibreaza tensiunea arteriala, reintinereste ficatul, lupta cu multe boli care afecteaza omul modern, cum ar fi insomnia, astmul, artrita, sinuzita, raceala si gripa.
 Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei şi spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de anghină şi a infarctului de miocard, înbunătăţind astfel performanţa cardiacă.  De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale.

Este recunoscut ca avand actiuni pozitive de combatere a unor boli (in asociere cu medicatia specifica) precum: diaree, dizenterie, constipatie, astm, tusea convulsiva, guta etc. 
Usturoiul combate infectiile, desfunda sinusurile, bronhiile si plamanii. Printre multele sale calitati, usturoiul a fost folosit si impotriva epilepsiei, reumatismului, arterosclerozei, isteriei, parazitilor intestinali, acneei, nivelului crescut al colesterolului.
Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie şi tratament a arterosclerozei.
Atat usturoiul intreg, cat si cel sub forma de mujdei au efecte cardioprotective reale si, in cazul unui atac de cord permit o recuperare mai buna si mai eficienta a inimii. Aceste lucruri se datoreaza si hidrogenului sulfurat continut in usturoi, care are un efect de relaxare a vaselor de sange si imbunatateste circulatia sanguina.
S-a demonstrat ca usturoiul reduce stocarea grasimilor în organism si favorizeaza eliminarea lor, precum si a deseurilor lor.
Astfel, se depune mai putina grasime in sange si in tesuturi. De altfel, durerile de picioare sunt imputabile unei circulatii sanguine defectuoase, unui nivel ridicat de colesterol si a unei tensiuni mari. Usturoiul, ameliorand toate aceste cauze, restabileste sanatatea si frumusetea picioarelor dumneavoastra.



Usturoiul are in compozitie ulei eteric ce contine compusi pe baza de sulf. Usturoiul are si un continut ridicat de glucide (20-25%), protide (6-7%), lipide (0,6%), vitamine din complexul B, precum si de vitamine C si E, fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, arsenic, siliciu, iod si zinc.

                              REMEDII CU USTUROI :

 - Remediu cu lamaie si usturoi pentru un plus de energie
Acest remediu este cunoscut ca fiind un adevarat elixir de viata lunga si de pastrare a tineretii: 350 g usturoi bine pisat se amesteca in sucul de la 24 de lamai mari. Se lasa 24 de ore intr-un borcan acoperit cu tifon. Se agita bine inainte de intrebuintare. Se ia cate o lingurita seara, cu o jumatate de pahar de apa calduta. Este indicat in oboseala cronica, lipsa de energie, obezitate, hipotensiune.
Pentru persoanele suferinde de tuse convulsiva, iata o binecunoscuta reteta recomandata de doctorul Raymond Dextreit: se pun 50 g de usturoi si 15 g de cimbrisor într-un litru de apa; se lasa sa fiarba la foc mic, pâna ce apa scade la jumatate. Copiilor sub 1 an li se administreaza câte o lingurita, din 3 în 3 ore, iar copiilor peste 1 an - o lingura, din 3 în 3 ore.
 - Depurarea sângelui: o reteta simpla ne este propusa de Raymond Dextreit: se piseaza doi catei de usturoi, se acopera cu ulei de masline, se amesteca cu câteva frunze de patrunjel si se lasa pâna a doua zi. Dimineata, la micul dejun, se ung felii de pâine cu acest preparat si se consuma ca atare.
 - Dureri reumatice: se amesteca 50 g de usturoi pisat cu 500 ml de otet din vin. Se lasa la macerat timp de 15 zile. Se agita sticla în fiecare zi. Se strecoara cu grija. Se toarna continutul în flacoane mai mici, închise ermetic. Se frictioneaza dimineata si seara locurile dureroase cu o compresa îmbibata în acest otet. Otetul de usturoi este bun si la curatarea si dezinfectarea ranilor.
 - Vermifug: se pun trei catei de usturoi tocat într-un vas cu apa clocotita (sau cu lapte clocotit). Se lasa la macerat toata noaptea. Se bea dimineata, pe stomacul gol. Se face aceasta cura timp de trei saptamâni. Limbricii si oxiurii nu rezista acestui tratament.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

NECTAR DE MACESE RAW

LAPTE DE NUCI ROMANESTI