SEMINTELE DE CHIA


Semintele de chia contin o abundenta de beneficii care sporesc elementele nutritive, cum ar fi acizi grasi omega-3 si anti-oxidanti. Aceste seminte sunt originare din America de Sud, unde au fost venerate de catre doua dintre cele mai puternice triburi, azteci si mayasi. Aceste triburi considerau semintele de Chia mai valoroase decat aurul. Aztecii consumau in mod traditional Chia inainte de a porni la razboi, sau inainte de o vanatoare, pentru un plus de energie si rezistenta.

Semintele de chia sunt considerate, pe buna dreptate, aliatele unui organism puternic si sanatos. Datorita continutului crescut de proteine, aceste alimente cresc nivelul de energie al organismului. Proteinele, alaturi de acizi grasi Omega 3, fibre si alte tipuri de substante nutritive intaresc imunitatea si previn aparitia bolilor.

Chia ofera o gama impresionanta de flavonoide si polifenoli anti-oxidanti, inclusiv quercetin, kaempferol, acid clorogenic si acid cafeic. Ea are de trei ori cantitatea de antioxidanti oferita de afine. Chia este, de asemenea, bogata in fibre solubile si insolubile. Aceste substante nutritive-cheie fac din Chia o arma puternica impotriva stresului de zi cu zi si a proceselor de boli cronice.
Datorită cantităţii mari de anti-oxidanţi pe care o conţin, seminţele de chia se păstrează pentru mult timp proaspete. Când sunt uscate, pot absorbi de douasprezece ori greutatea lor în lichid şi devin gelatinoase. Consumate astfel, formează un gel în stomac care ajută la încetinirea carbohidraţilor şi a glucidelor.

Fiind usor digerabile, semintele nu trebuie pisate inainte de a fi adaugate in mancaruri.

Semintele de chia sunt recomandate in dietele de slabit, datorita aportului caloric aproape nul si al continutului bogat de nutrienti care au rolul de a instala rapid senzatia de satietate si de a alunga foamea. Cu alte cuvinte, semintele de chia hranesc organismul fara riscul ingrasarii, asa cum se intampla cu multe alte tipuri de alimente.
Seminţele de chia mai sunt cunoscute şi pentru efectul benefic pe care îl au asupra muşchilor şi  sunt recomandate sportivilor.

Consumul de seminte de chia atrage o multime de beneficii si la nivel intelectual. Potrivit specialistilor, acestea fac membranele cerebrale mai sensibile si imbunatesc functiile creierului: memoria, gandirea etc.

 Atunci cand intra in contact cu apa, semintele se transforma intr-un fel de gel care creste in dimensiune. Instaureaza senzatia de plenitudine si inhiba apetitul, impiedicand supraalimentarea, care determina aparitia supraponderalitii si a obezitatii.

Contin ambele tipuri de fibre – solubile si insolubile – ceea ce contribuie la digerarea lenta a alimentelor, astfel incat sa nu afecteze nivelul de insulina din corp.
Consumul frecvent de seminte de chia are un efect benefic asupra sanatatii inimii. Regleaza nivelul colesterolul din sange, tensiunea arteriala si previn diabetul - inlaturand astfel unii dintre cei mai mari factori de risc care stau la baza declansarii afectiunilor inimii.

Consumul regulat al semintelor de chia ajuta la reglarea nivelului glicemiei (zaharului) din sange si la combaterea riscului de aparitie a diabetului, o boala atat de raspandita la ora actuala in lume.
 Semintele sunt un aliment benefic si pentru cei care sufera deja de diabet, intrucat au un indice glicemic foarte mic si favorizeaza digerarea lenta a alimentelor.

 Cercetatorii au descoperit ca semintele de chia contin triptofan, un aminoacid care are efecte pozitive asupra somnului din timpul noptii. Triptofanul ajuta la relaxarea organismului si la patrunderea mai rapida in transa specifica somnului, astfel incat organismul sa se odihneasca corespunzator.


Semintele de chia joaca un rol important in mentinerea tineretii si naturaletii organismului, datorita continutului crescut de antioxidanti. Aceste substante nutritive previn degradarea celulelor din organism si ajuta la combaterea afectiunilor care imbatranesc corpul. Nu doar antioxidantii contribuie la sporirea longevitatii organismului. Fibrele care ajuta digestia si detoxifica organismul sunt la fel de importante pentru a mentine sanatatea organismului si a preveni imbatranirea.

Semintele de chia sunt bogate si in calciu, un mineral crucial pentru sanatatea oaselor.
Consumul regulat de seminte de chia intareste oasele si previne aparitia fracturilor si a altor afectiuni.


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

NECTAR DE MACESE RAW

LAPTE DE NUCI ROMANESTI